Restauranter

Langt utenfor – hytterestauranter

Norske råvarer
Det finnes utallige gode restauranter i Norge, men er du i en av storbyene blir du ofte nødt til å forholde deg til dominerende trender. Altså kan det være asiatisk mat, andre eksotiske kjøkken, eller de mer vanlige italienske og amerikanske rettene. Det finnes selvfølgelig restauranter med fokus på mer genuin, autentisk mat både i Oslo, Bergen og Stavanger. Vil du dog ha en helt uforglemmelig kulinarisk opplevelse er det nok best å komme seg ut at byen. Og la oss si det slik – jo lenger ut av byen du reiser, desto bedre blir råvarene. Som oftest, i hvert fall.
Jotunheimen har for eksempel et par veldig gode restauranter med helt naturlige råvarer som hentes fra nærmiljøet. På Jotunheimen fjellstue kan du både spise fantastisk mat, og overnatte i naturtro rom om du ønsker. Ikke langt unna finner man Bessheim fjellstue, der du også kan spise et godt måltid og overnatte før du setter ut på en tur over Valdresflya. Du vil kjenne det på smaken, ja, dette er faktisk smaken av Norge. Omringet av vakre vidder og total ro – hva kan være bedre for en gourmet?

High mountains in Norway

 

Det hele starter slik
Visste du at Majorstuen i Oslo startet ut som en avsidesliggende restaurant?

Restaurant Majorstuen var et beskjedent sted, men så fort Holmenkollbanen ble bygd var det helt andre boller. Restauranten ble raskt borte – nettopp derfor er det viktig å besøke slike perler før den moderne utviklingen sletter dem fra kartet. Snakker vi en dagstur eller en langhelg, kan Norefjellhytta være passende. Koselige hytter, vakre omgivelser og en flott restaurant med mat som er basert på lokale råvarer.
Om du har mer tid og gjerne vil nå ut til de mest genuine stedene, er Lofoten et must. Lofoten har så mye å by på at en hel uke egentlig ikke vil være nok. Man må dog starte ut et sted – Svinøya Rorbuer er sterkt anbefalt for de som liker sjømat. En av de mest anerkjente restaurantene på Lofoten er «Børsen Spiseri». Restauranten eies nemlig av et fiskebruk som ligger et steinkast unna! Rett fra båten til bruket, og fra bruket til Børsen. Ferskere blir det ikke, med mindre du spiser fisken rett fra havet!