Okategoriserade

Hva spiser nordmenn på juleaften?

Nordmenn sine spisevaner på juleaften varierer veldig, det går i alt i fra Grandiosa til pinnekjøtt eller ribbe. Mange har egne tradisjoner som gjerne henger igjen i familien eller i fra stedet man er oppvokst på. Det som er mest tradisjonelt å spise på juleaften er svineribbe, pinnekjøtt, lutefisk og juletorsk. I 2014 spiste 55% av nordmenn svineribbe på juleaften og hele 88% spiste enten ribbe eller pinnekjøtt (Kilde – SNL). Andre typiske tradisjoner på juleaften er å spise risgrøt eller rømmegrøt og hive innpå alle julekakene man bakte under advent. De fleste nordmenn er samlet med familie under julefeiringa, er pyntet med dress og julekjole og koser seg med god mat og godt drikke.

Men hva med de som er alene i jula?

Er det noen gode alternativer for de som må feire jul alene, som ikke orker å stå å styre med ribbe, pinnekjøtt, risgrøt og julebakst helt alene. I følge VG så har over en halv million nordmenn en eller annen gang feiret jul alene og i denne artikkelen fra 2012 blir det lagt frem at over 112.000 nordmenn over 18 år skulle feire jul alene dette året. Mange av disse synes at høytiden blir vanskelig og trist alene, noe som er helt forståelig. Å sitte alene på en helt vanlig hverdag er ikke så vanskelig, det kan være ganske behagelig og fredelig faktisk. Men på en høytid hvor samfunnet og historien har lagt mye press på tradisjoner, på sosialt samvær med familien og på julestemning og kos så kan denne følelsen av å være helt alene på en sånn dag føles overveldende. Men, selv om man er alene på juleaften, betyr ikke det at man ikke kan kose seg. Det finnes mange muligheter for den som har lyst til å gjøre noe litt annerledes i jula.

Mange muligheter for alle

Det er mange som feier jul alene og som faktisk storkoser seg. Les om Gunn-Helens

drømmejuleaften alene. Som Gunn-Helen sier, er det faktisk mange som vil tilbringe en fredelig jul i kun sitt eget selskap, men på grunn av at andre ”synes synd på de” så føler de at de ikke kan gjøre det. Det å feire jul alene, betyr ikke nødvendigvis at man er ensom. Det er så utrolig mange som nyter sitt eget selskap og det er også mange som ikke er så begeistret for alle tradisjoner og sosialt press under juletider.

Hvis du skal feire jul uten venner og familie, betyr det heller ikke at du må være helt alene. Man kan alltids dra ut på restaurant å spise på juleaften. Det finnes flere restauranter som holder åpent på juleaften og serverer julemat til de som ikke har mulighet til å lage julemiddag selv. Det finnes også andre muligheter, man kan for eksempel være med på røde kors sin julefeiring, hvor man hjelper hjemløse og andre som ikke har det så godt i jula. Her er også andre tips til deg som skal være alene i jula.