Restauranter

Huset Restaurant og Bistro

Svalbard er et sted mange av oss drømmer om å få besøke. Innflygingen til Svalbard er noe helt spesielt, synet av urørt og utrolig vakker natur vil trollbinde deg. Det er vanskelig å skulle sette fingeren på hva det er som er så spesielt med selve lyset på denne utposten av Norges land, men en ting er helt sikkert – Lyset er helt eksepsjonelt. Det er vanskelig å beskrive, man må nesten oppleve det selv. Kanskje har det noe å gjøre med at det er liten eller ingen vegetasjon på øya. Det er nesten litt merkelig at noe kan være så sterkt og så sårbart samtidig. Et viktig landemerke på Svalbard, både for de som bor der og gjester, er Huset Restaurant og Bistro – Også bare kalt Huset. Selve bygget ble designet av Jakob Hansen, som også er arkitekten for Colosseum Kino i Oslo.

Litt om Husets historie

bottles of wine in row

Byggingen av ”Hjertet av Longyearbyen” begynte i 1948 og sto ferdig i all sin prakt i 1951. Bygningen var ikke den vakreste, men den ble et samlingssted for både fastboende og besøkende. Sjeldent har en bygning av denne størrelsen hatt like mange funksjoner som ”Huset” hadde for den sammensatte befolkningen på Svalbard. Ikke bare var Huset et spisested og kro, men det fungerte også som et lite ”handlesenter”. Her kunne man kjøpe alt fra tannkrem til edelstener. Til å begynne med var ”Huset” åpent tre dager i uken, og middag ble det bare servert på lørdager og under lengre helligdags-perioder. I starten fungerte 2. etg. i ”Huset” også som skolebygning, og presten, som også var lærer, hadde sin bolig i Huset. Når folk i Longyearbyen følte behov for å gå på kino, var Huset stedet å gå til. I en periode etter at kirken brant ned, fungerte Huset også som midlertidig kirkebygning. Og sist men ikke minst kan vi nevne at postkontoret også var plassert her. Så litt forenklet kan man si at Huset tok seg av nesten alle behov innbyggere i det lille samfunnet i Longyearbyen hadde.

Møt dagens ”Huset” – Huset Restaurant og Bistro

”Huset” var i mange år det eneste stedet mennesker kunne samles sosialt, og ikke minst det eneste stedet som serverte alkohol. Avgiftsfri alkohol!! Selv om det i dag finnes flere samlingssteder og tilbud, er det fortsatt Huset Restaurant og Bistro som er hjertet av Longyearbyen, og det er her lokalbefolkning og turister samles. Huset er i dag spesielt anerkjent for sitt kjøkken og meget omfattende og velrenommert vinkjeller, som har mottatt Best of Award of Excellence fra Wine Spectator. Dagens funksjoner er redusert i forhold til ”gamle dager”, og er nå Restaurant, kafe og bar, og ikke minst – Nattklubb! Joda, det finnes faktisk nattklubb i Longyearbyen! Selv om det har vært lite bråk og problemer rundt samlingstedet ”Huset”, har sysselmann og hans myndigheter funnet ut at det kan være like greit å holde bar og dansested åpent lengre, og på denne måten unngå høylydte nachspiel i boligområdene. Selve bygningen er plassert utenfor Longyearbyen sentrum og ligger litt for seg selv, også i god avstand fra boligområdet. Nattklubben er åpent til de tidlige morgentimer.